Ședința extraordinară de CL din 21 aprilie prevedea doar 2 proiecte. Urgența părea mare, așa că ne-am aplecat puțin atenția asupra unuia din ele: insulele ecologice supraterane digitalizate. Era termen limită pentru depunerea proiectului pentru finanțarea investițiilor în insulele ecologice din fonduri PNRR, runda 2.
Dar ce sunt aceste insule ecologice care-s și deasupra solului și mai par și smart? E vorba de fapt despre containere situate la vedere, cu acces cu cartele sau RFID și cu senzori de monitorizat accesul și cantitatea de deșeuri.

Mai mult de 10.000 de insule ecologice digitalizate (de toate tipurile) vor fi instalate în țară cu bani din PNRR.
Aproape 14 000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse în funcțiune până la 30 iunie 2026. Bugetul din Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) alocat acestor investiții este de 200,1 mil. EUR. (cf. ExpertDeseuri.ro)
Proiectul depus de primăria Cluj doar pentru runda 2 a apelului de proiecte PNRR arată astfel:
▪︎ 80 insule ecologice digitalizate supraterane de tip 1 (adică insule supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1.1 mc pentru 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton)
▪︎ valoare total eligibilă: 112.000 EUR = 5.509.840 (RON, fără TVA) – (cost unitar 14.000 euro/insula fără TVA)
▪︎ termen realizare proiect: 31.12.2024
▪︎ fiecare din cele 80 insule supraterane vor deservi un număr de 200 persoane (mai degrabă, 200 de gospodării, căci sunt prevăzute 200 de cartele/ insulă)
Acestea vor fi amplasate în zonele cu clădiri de tip condominiu/ blocuri
Accesul la insule se va face pe baza de cartelă. Se prevede că insulele vor fi dotate cu cititor optic de coduri QR, cu senzori care notifică operatorul de gradul de umplere al containerelor, dar și modul GPS pentru transmitere de date.
Cum argumentează Primăria noastră necesitatea insulelor?
Se invocă cerințele de implementare a sistemului de gestionare a deșeurilor biodegradabile, respectiv introducerea colectării pe 5 fracții în mediul urban. Colectarea separată a biodegradabilelor ar fi trebuit deja implementată în 2023, poate aceste insule vor fi de ajutor… Avem informația că în 6 martie 2023 a fost semnat contractul de finanțare pentru realizarea totală a 245 insule ecologice (95 de tip 1 și 150 insule de tip 2 -mai mari).
Ce trebuie să reținem despre aceste insule ecologice supraterane?
Sunt mai grozave decât cele îngropate sau mai eficiente?
Sigur că acest sistem de monitorizare în plus le face preferabile celorlalte tipuri. Dar trebuie să înțelegem că aceste sisteme de digitalizare a monitorizării există deja într-o formă sau alta, nu aduce acest proiect o noutate absolută. Adică accesul monitorizat prin cartele se poate monta ușor la orice punct gospodăresc (locul unde ducem gunoiul) și la fel și un senzor de urmărit gradul de umplere în container și cântărirea gunoiului. Acestea sunt de fapt sisteme complementare la containerele clasice pentru colectat deșeurile și costă doar câteva zeci de EUR. Le poți cumpăra și ca persoană fizică, dar și ca asociație de proprietari, dacă chiar vrei să faci asta, nu e o achiziție accesibilă doar unei administrații publice. Cam așa arată un senzor de monitorizare a umplerii, pus pe recipientul de colectare.


Ce ar fi ideal să facă administrația Cluj-Napoca, ar fi să monteze aceste insule asumate prin PNRR, dar și să completeze cu senzori insulele ecologice deja existente (cele îngropate, semi-îngropate, ori chiar cuștile supraterane cu access pe cartelă). De fapt, un upgrade de digitalizare al tuturor insulelor ecologice ar fi cel mai bine să se întâmple cu prioritate. Ba mai mult, ce-ar fi să monteze Primăria senzori de cântărire a deșeului pe mai multe containere de bloc pentru a accelera cântărirea gunoiului, cea mult amânată de Supercom.
Ce vrem să facem facem noi, echipa Orașul-Comoară, în legătură cu acest proiect?
- în primul rând, să-l explicăm pe înțelesul cetățenilor
- apoi să trimitem o solicitare către primărie în cursul săptămânii următoare, pentru organizarea unei discuții despre implementarea tehnică a proiectului. Vrem să ne asigurăm că Primăria Cluj-Napoca ia toate măsurile de aplicare eficientă a acestor platforme de colectat deșeurile, prin prevederea acestora în caietul de sarcini pentru proiectul insulelor ecologice din PNRR.
Ce putem face oricare din noi? Să urmărim implementarea acestui proiect, atât la Primărie, dar și la punctele gospodărești din proximitatea fiecăruia. Și să vedem ce îmbunătățiri pot aduce vieții clujeanului niște insule smart.