Partea I: varianta ideală
(după un grafic creat de Sandor Korosfoy)
Ceea ce urmează va fi o lecție frumoasă și captivantă despre cum trebuie tratate deșeurile în sistem integrat. Astăzi vă oferim varianta generică a explicației, după care revenim cu partea a2a, legată de cum se aplică la Cluj acest flux.
Deșeurile sunt invariabil asociate traiului uman de zi cu zi în comunități. Gropile de gunoi (mai ad-hoc sau ditamai centrul integrat de deșeuri) sunt cimitirul resurselor noastre: înghit bani și scuipă levigat. Sunt un rău necesar al omenirii și o parte integrantă a oricărui oraș. Și ca pe orice rău asumat, trebuie să-l cunoaștem foarte bine pentru a-l putea gestiona cum trebuie. Ne trebuie deci un flux al gestionării deșeurilor, pentru a avea control asupra impactului lor pentru mediu și sănătate, dar și asupra implicațiilor economice. Gata, pornim?

Fluxul gestiunii deșeurilor descris aici începe la gospodăria omului și se termină la depozitare și valorificare.
Mai concret, dacă e făcut complet și corect, e compus din următorii pași:
- De la gospodării sunt preluate deșeurile și sunt transportate spre groapă de gunoi / rampă sau spre un CMID
- Ce contează aici, este ce se preia și în ce fel sunt transportate pe următoarea veriga din lanț. Analizând unele proiecte de gestiunea deșeurilor din România, a rezultat că o separare bună la sursă ne aduce un mix de 3 fracții aproximativ egale fracție uscată (plastic, metal, hârtie și sticlă), deșeuri biodegradabile și gunoi menajer/rezidual.
- Odată aduse la CMID, deșeurile trec printr-o sortare inițială
- După sortarea inițială, se separă ceea ce într-adevăr poate fi trimis spre reciclare și ce nu poate fi valorificat.
- Între 5 – 15% din fiecare fracție e de fapt deșeu rezidual, nu se mai poate valorifica pe lanț. Rezultă și așa-zisul ”deșeu recuperat”, de fapt ce pleacă la incinerare și devine combustibil ieftin, mai ales pentru industria cimentului. Recuperatul nu e nici reciclabil de calitatea I, nu e nici rezidual, e ce ai recuperat de la depozitare, dar e bun doar de incinerare sau valorificare inovativă (producție de stâlpi din plastic ne-reciclabil).
- Apoi, deșeurile trec prin stațiile de compost și prin stațiile TMB (tratare mecanico-biologică, adică sortarea gunoiului menajer și tratarea pentru descompunere)
- În stațiile de compost, doar o parte din resturi se pot cu adevărat transforma direct în compost (resturi vegetale). Non-vegetalele (preluate de la restaurante ori produse expirate din comerț) întră în digestor. Aici resturile fermentează anaerob, producând biogaz (metan), care este apoi captat în stații specifice.
- După toate aceste operațiuni, rezultă o cantitate semnificativă de gunoi rezidual. Care trebuie să treacă prin biostabilizare. Această operațiune este de fapt o compostare/biodegradare a organicelor din rezidual, pentru a nu emite biogaz la depozitare. În acest fel, se reduce și mult din levigatul aferent gropii de gunoi. Biostabilizarea este o etapă importantă care precede depozitarea gunoiului. Ea elimină mare parte din biogaz, care este de fapt metanul – cel mai puternic gaz cu efect de seră.
Și, ca să nu lăsăm în aer fluxul pentru DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) – ideal e să avem pentru ele colectarea separată, care e de dorit să fie prin aport voluntar, nu amestecate cu alte reciclabile. Colectarea prin aport voluntar se face în lanțurile de magazine, centre de colectare a deșeurilor, campanii organizate periodic de compania de salubritate și/sau companii private de colectare. Gestiunea lor pe lanț e mai sensibilă. Revenim cu detalii în partea a 2a a explicațiilor.
Bun, aici se încheie partea I. Cam acestea sunt informațiile minime de știut despre deșeurile noastre. Și ulterior, să începem să comparăm ce trebuie făcut cu ce facem de fapt în practică în județul Cluj. E cultură generală ce-am surprins aici, dar și o bază bună pentru acțiuni civice informate. Pentru că după ce înțelegem cu adevărat diferența între ce trebuie făcut și ce se face, sperăm noi că se va crea o masă critică a celor care cer o mai bună gestiune a deșeurilor la Cluj. Și nu numai…