Epopeea CMID-ului: cine e vinovat?

În nebunia înțelegerii CMID-ului, nu se mai termină caruselul celor vinovați. Efectiv, e nevoie să ne desenăm toată îmbârligătura autorităților implicate ca s-o pricepem. N-ar trebui să fie așa, informațiile publice trebuie să fie nu doar disponibile, dar și ușor accesibile și inteligibile.

În loc de explicații de la autorități, ne lămuresc mai repede pozele cu CMID-ul actual, cum e cea de mai jos. Și, pe alocuri, câte un activist ori câțiva consilieri.

Unul din consilierii județeni (Cătălin Sălăgean) a încercat deci, să surprindă funcționarea sistemului și cum te pasează autoritățile de la unul la altul:

  • operatorul (Supercom) colectează de la oameni gunoiul și îl duce în stațiile de transfer (Gherla, Mihai Viteazu, Huedin, Pata Rât) 
  • în stațiile de transfer, operate tot de către Supercom, se compactează, se încarcă în camioane mai mari și se aduce la Pata Rât
  • la Pata Rât se depozitează, în primă fază gunoiul, la groapa temporară, care e operată de RADP (care e în subordinea Primăriei Cluj). Aici Supercom achită o taxă către RADP.
  • la groapa temporară (care trebuia închisă de ani de zile) se mimează o sortare pentru a separa reciclabilul de rezidual, iar rezidualul se mută apoi la celula nouă de depozitare (CMID)(, operată de Supercom. Aici intervine altă taxă de depozitare.
  • noua celulă (CMID-ul) nu e operațională 100% pentru că încă nu e terminată. Lucrările sunt executate de, surpriză!, RADP. 
  • până la finalizare CMID și predarea lui integrală, responsabil de CMID e Consiliul Județean
  • peste tot acest lanț se mai așează un strat – ADI Eco-Metropolitan, care trebuie să supervizeze întregul drum al gunoiului, de la tomberonul din fața casei până depozitare / reciclare
  • în ADI Eco-Metropolitan sunt asociate toate primăriile din județ, deci primarii ar trebui să fie primii care să știe și să fie preocupați de ce se întâmplă cu gunoaiele Clujului.

În concluzie: dacă întrebi Supercom de ce nu funcționează sistemul sau de ce măresc tarifele, îți va spune că nu e gata CMID-ul și că trebuie să ducă gunoiul la RADP unde trebuie să plătească. Dacă întrebi Consiliul Județean de ce nu e gata CMID-ul, te trimite la RADP. Dacă întrebi Primăria Cluj-Napoca (care are în subordine RADP) te trimite la județ, pentru că județul se ocupă de gunoaie.  Primăriile dau vina pe ADI pentru multe probleme și chiar și majorările de preț, deși primăriile sunt cele care formează ADI.

Acestea sunt deci, motivele pentru care ne trimit de la unul la altul, pentru că sunt atâția actori implicați, încât răspunderea se disipează. Iar cetățenii trebuie să plătească fără prea multe întrebări. Și vor petrece destul de mult timp încercând să afle cine e responsabil pentru haosul din sistemul de management al deșeurilor. De fapt, sunt responsabili toți cei implicați.

Acum, după ce ne-au amețit cele de mai sus, echipa Orasul-Comoară trebuie să reia câteva precizări utile, care să ajute orice clujean să-și formeze o opinie informată despre ce se întâmplă la CMID (centrul de management integrat al deșeurilor):

  • Acest centru de deșeuri ne-a costat mult. Bani în mare parte europeni – costul planificat a fost de 60 milioane EUR, cel final de cam 77 mil. EUR.
  • Darea lui în folosință a fost amânată de 3 ori. Trebuia finalizat acum aprox. 8 ani, ultimul termen ratat este 2019
  • De CMID se ocupă Consiliul Județean și este administrat de Supercom. Supercom a primit în administrare doar Celula 1. Acolo se depozitează gunoiul județului în prezent.
  • Pe lângă Celula 1, mai trebuie să se dea în folosință și stația de sortare, cea de tratare și zona de compostare (acum goală). Nu știm când va fi asta. Nu știm dacă autoritățile știu când va fi asta…

Care-i problema cu fluxul actual al deșeurilor?

  • ducem gunoi la o groapă avizată temporar, cu probleme de funcționare și capacitate redusă de operare
  • sortăm minimal deșeurile (printr-un ciur cam mic și cam șubred), iar rezultatul sortării pleacă la incinerare. În loc să fie recuperate și separate.
  • datorită acestor limitări, ajunge foarte mult gunoi în Celula 1. Chiar și obiecte care nu ar trebui depozitate pe termen lung (canapele, saltele, anvelope etc).
  • RADP face bani mulți pe seama acestei situații și județul rămâne cu cea mai mare problema a lui nerezolvată.

Ce poți face ca cetățean?

–> Petiții și solicitări de la autoritățile implicate – mai ales spre ADI, Primărie și CJ.  Să cerem cât mai mulți clujeni informații despre stadiul funcționarii CMID și costurile asociate lui (de la primul beton turnat și până azi). Cel mai simplu e să folosești textul pregătit de noi: https://petiție.web.app/petiții/solicitare-situație-cmid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *