Alin Tișe, despre sesizările și tarifele Supercom

Invitat de Lucian Danciu în 14 februarie la Napoca live, Președintele Consiliului Județean Cluj, a vorbit despre sesizările primite în legătură cu operatorul Supercom, dar și despre problema tarifelor în contextul în care procentul celor care au contract cu operatorul este încă foarte mic.

Alin Tișe: „În ceea ce privește sesizările, de la 200 pe zi, câte am avut în ianuarie, acum suntem la 20 de sesizări pe zi, în luna februarie. […] Eu mă uit pe sesizări și, din diferența mare dintre ianuarie și februarie, îmi dau seama că lucrurile merg spre bine. Noi primim deîndată sesizările, iar operatorul nu mai poate spune că nu a știut problemele din comuna X.”

L.D.: Discutând cu cei care au primit factura de la noul operator, cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare. Sesizările primite la redacție spun că la aceleași servicii ca înainte, tarifele sunt cel puțin duble. De la ce poate veni creșterea aceasta?

Alin Tișe: „Sunt mai multe elemente. În primul rând, trebuie să ne raportăm la procentul de persoane care au contractat serviciul respectiv în comuna respectivă, adică cât la sută din populația județului, a comunei sau a orașului respectiv a încheiat contract cu operatorul nou. De exemplu, într-o comună care are numai 20% contractare, cei 20% din populația comunei vor plăti gunoiul pentru toată comuna, pentru că operatorul care va merge să ridice gunoiul va intra pe toate străzile, cum îi este cerut să facă și va lua tot gunoiul scos la stradă. Nu va sta să verifice fiecare cetățean să vadă dacă are contract.

În momentul în care se adună gunoiul, la final de lună, este gunoiul întregii localități, nu este doar gunoiul celor care au avut contract. Până se va ajunge la un procent apropiat de 100%, în anumite localități, cetățenii care au contract vor plăti gunoiul pentru toată localitatea.

Soluția stabilită este ca primăriile să plătească diferența de la procentul contractat până la toată factura, ca să nu cadă presiunea pe cetățean. Primăria are o cale legală să dea Hotărâre de consiliu să îi amendeze pe cei care nu și-au făcut contract cu până la 3 ori contravaloarea facturii.

Adică, tariful este influențat în prezent de numărul de persoane care au contractat în acea localitate serviciul. […] Operatorul nu poate să dea în judecată 80% din pululația orașului, dacă nu și-a făcut contract. Ar dura procesele 2-3 ani. Atunci, rolul primăriei este să intervină și să plătească diferența pentru cei care nu au contract, urmând să pună presiune pe cetățean, prin amenzi, pentru a-și face contract. […] Până se vor regla lucrurile, mai durează puțin. Pur și simplu (cetățenii n.r.) nu au luat în serios încă problema.”

Ascultă emisiunea aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *